Vláda Petra Nečase pod záminkou přinucení Romů k práci chystá několik opatření omezujících základní lidské svobody. Kromě centrálního registru přestupků to mají být i povinné práce pro lidi, kterým vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Kdo přijde o práci, bude muset nastoupit na „veřejně prospěšné práce“, aby získal plnění z pojištění pro případ nezaměstnanosti. Toto opatření odporuje základnímu principu pojištění. Představte si, že 10 let pracujete a platíte měsíc co měsíc ze svého platu pojištění pro případ nezaměstnanosti, pak o práci přijdete a chcete si pojistné plnění vybrat v podobě náhrady 45-65 % platu po dobu pěti měsíců, abyste měli čas najít si co nejlepší zaměstnání. Vláda vám najednou sdělí, že když odmítnete nastoupit zametat ulice, budete mít smůlu a léta placené pojistné bylo utopené kdesi v jiných výdajích státu.

Lze tedy výjimečně souhlasit s ČSSD, která proti takovému opatření protestuje.

Vláda pod záminkou „řešení“ romské otázky omezuje práva všech lidí. Koneckonců podmínění podpory v nezaměstnanosti přijetím veřejně prospěšných prací se beztak Romů prakticky netýká: podporu v nezaměstnanosti pobírá jen ten, kdo v minulosti pracoval, což pravděpodobně není případ většiny Romů.

Zrušme úřady práce i povinné pojistné

Stížnost ČSSD ale nejde ke kořenům.

Navrhuji lepší řešení. Zrušme státem organizované povinné pojistné na nezaměstnanost – když nám stát beztak chce upírat pojistné plnění. Mějme raději vyšší čistou mzdu. Vláda současným manévrem jen definitivně přiznává, že v tomto případě o žádné pojištění nejde. Jde o daň nazývanou pojistné. Nechme lidi, aby se případně pojistili dobrovolně u nějaké opravdové pojišťovny, pokud o to budou stát. Myslím, že většina lidí by raději zvolila vyšší čistou mzdu.

Proti tomu, abychom byli po ztrátě práce bez příjmu, nás koneckonců (kromě úspor) chrání ještě jiná pojistka: tříměsíční odstupné.

Když stát přestane organizovat pojistné, nebude potřebovat ani úřady práce, které stejně nikdy nikomu žádnou práci nenašly, a ušetříme miliardy na zbytečné byrokracii. Nebudeme mít pocit nespravedlnosti, že někdo pobírá na náš úkor větší pojistné plnění, než kolik do systému vložil.

Petr Mach je předsedou Svobodných