V Řecku lze brzy čekat masívní „run“ na banky (čti „ran“). Run je noční můra všech bankéřů a vlád.

Run znamená hromadné výběry hotovosti. Vypadá tak, že se tvoří fronty u bankomatů a u přepážek, bankomaty se vyprazdňují a banky zavírají pobočky. Rozzlobení klienti se snaží dobývat do uzavřených poboček – v nich ale žádné peníze nejsou.

K runu dochází obvykle na základě zvěstí šířených mezi lidmi, že se nějaká banka, nebo bankovní sektor jako celek, dostává do problémů. Lidé si pak chtějí vybrat peníze včas, než se banky uzavřou z důvodu nedostatku hotovosti.

K runům dochází proto, že banky naše peníze ve skutečnosti nemají. Sice používáme lidově úsloví „Mám v bance deset tisíc“ – ale naše peníze jsou na účtu jen napsané – výpis neznamená, že peníze leží v bance, výpis znamená, že tolik nám banka dluží. Banka naše peníze půjčila dál, případně za ně nakoupila cenné papíry.

V České republice nyní žádný run nehrozí. České banky mají peníze klientů většinou investovány do dluhopisů české vlády, které jsou stále řádně spláceny a jsou likvidní, a do úvěrů, které jsou většinou řádně spláceny a jsou kryté zástavou nemovitostí. Stovky miliard mají naše banky také stále uloženy přímo u České národní banky, která je navíc připravena fungovat i v případě neoprávněné paniky jako „věřitel poslední instance“.

Řecké banky jsou na tom mnohem hůř. V důsledku hospodářského poklesu roste počet nesplácených úvěrů, většina bankami nakoupených dluhopisů jsou obligace řecké vlády, které rychle ztrácejí na hodnotě, a vlastní centrální banku, která by mohla bankám v nouzi půjčit na výplaty vkladů, už Řekové nemají.

Stále více řeckých obyvatel se snaží raději včas vybrat své peníze, případně je převést do zahraničních bank.

Když dojde k runu, položí to jakoukoliv banku. Žádná banka nemá dost bankovek a mincí, aby všechny klienty vyplatila. Ve skutečnosti tolik bankovek a mincí, aby se jimi proplatily všechny bankovní účty, ani neexistuje. Ani v eurozóně, ani v České republice.

Řecké banky by mohly své klienty vyplatit jedině v případě, že by dostaly půjčky v hotovosti od Evropské centrální banky, která by peníze natiskla. Eurobankovky se tisknou v Německu. Evropská centrální banka by musela rozhodnout o půjčce řeckým bankám, objednat v tiskárně na peníze výrobu stovek miliard eur v hotovosti a odvést je letadlem nebo lodí do Řecka.  (Tři sta miliard eur je tři miliardy sto-eurových bankovek)

Není jisté, že by Evropská centrální banka takovou půjčku poskytla. Tisk peněz vždy vede k inflaci a Evropská centrální banka je smluvně vázána udržovat stabilní cenovou hladinu. Nesmí ani dělat evidentně ztrátové obchody. Rozhodující slovo v Evropské centrální bance má Německo a ochota Němců půjčovat Řekům další peníze klesá a už vůbec nejsou Němci naladěni tomu kazit měnu tištěním peněz. Možná dnes litují, že vyměnili stabilní marku, na kterou mohli být hrdí, za euro.

Run na banky v Řecku možná nepropukne dnes, ale je nejspíš nevyhnutelný.

Petr Mach je předsedou Strany svobodných občanů. Vyučuje ekonomii na VŠFS a VŠEM.