Nečasova vláda se na jaře 2011 shodla, že sazbu DPH od 1.1.2013 sjednotí na úrovni 17.5 %. Zákon schválil parlament, podepsal prezident a 6. 12. 2011 byl vyhlášen ve sbírce zákonů pod číslem 370/2011 Sb.  Naše vláda zmatkářů – jak se mi jeví příhodné ji slušně pojmenovat – ale do toho chce na poslední chvíli vnést zmatek – a sazby DPH mít od ledna 15 a 21 %, ačkoliv všichni obchodníci už více než rok počítají se sazbou 17,5. Nejnovější pokus o zmatek ale tentokrát může úspěšně zmařit prezident, jehož veto by vláda již nestihla přehlasovat.

Samotné sjednocení sazby je dobré

Samotné sjednocení sazby jsem tehdy přivítal jako pozitivní věc (konec spekulací, jestli kupujete hamburger s sebou nebo ho sníte v restauraci, jestli byt bude mít rozměr do 120 nebo nad 120 metrů čtverečních apod.) Sama vláda k tomu v důvodové zprávě uvedla:

„Zavedením jedné sazby daně z přidané hodnoty v roce 2013 dojde zejména v oblasti poskytování služeb k odstranění nutnosti rozlišovat, zda služby podléhají základní či snížené sazbě a tím vymizí riziko chyb, které by mohly ústit v doměření daně správcem daně. Současně se omezí prostor pro daňové úniky. Efektem zavedení jedné sazby daně z přidané hodnoty bude v dlouhodobějším horizontu i snížení administrativních nákladů, které souvisely s rozlišováním sazeb, a to jak na straně daňových subjektů, tak na straně správce daně.“

Vláda daně zvyšuje kvůli pochybné důchodové reformě

Škoda jen, že ta sjednocená sazba není nižší. Když vláda jednotnou sazbu v roce 2011 navrhovala, činil vážený průměr dvou sazeb DPH 15,8 % (sazby byly tehdy dvě, 10 a 20 % a většina věcí byla zatížená zvýšenou sazbou). Kdyby vláda bývala sjednotila sazbu na 15,8 %, zdražení jedněch věcí by bylo přesně vykompenzované zlevněním jiných věcí a vláda by od nás dál vybírala stejně.

Vláda se ale rozhodla prosadit důchodovou reformu, která vyvede část příjmů z pojistného ze státního rozpočtu do soukromých fondů. Potřebovali tedy od lidí vybrat 22.5 miliardy korun navíc – odtud sjednocení sazby na 17,5 %.

Vládní důchodová reforma přinese podle mě více škod než užitku a rozhodně se jí nemíním jako občan zúčastnit. Nečas ji ale považoval za důvod bytí své vlády, a tak můžeme čekat příští rok masivní reklamy fondů, které se budou těšit na 5 % mezd získaných oveček, na investice do vládních dluhopisů a hlavně – na garantované provize.

Aby nebylo pochyb, že lednové zvýšení daní je kvůli důchodové reformě, připomenu slova vlády z důvodové zprávy k zákonu, kterým byla DPH zvýšena:

„Jedná se břemeno, které veškeří koneční spotřebitelé nesou solidárně pro vytvoření zdrojů k financování penzijní reformy, a to zejména pro vytvoření II. pilíře důchodového spoření, což je jednou ze základních priorit současné vlády...cílem…je získání finančních prostředků na financování důchodové reformy v České republice, a to zvýšením snížené sazby daně z přidané hodnoty na výši 14 % v roce 2012 a uvalením jedné sazby daně z přidané hodnoty ve výši 17,5 % od roku 2013.“

Pokud prezident zákon vrátí, vláda jej nepřehlasuje

Asi všichni postřehli, že máme nejvíc zmatkářskou vládu od sametové revoluce: s-karty ano, s karty ne; procenta chyb v peticích prezidentských kandidátů sečíst, procenta zprůměrovat; Peaková na obranu, Peaková pryč…Nikoho tedy asi nepřekvapují čachry s DPH na poslední chvíli.

Na poslední chvíli – ačkoliv 1. leden je za dveřmi – chce vláda zákon ještě změnit a vnést do očekávání lidí a firem zmatek. Vláda navrhla a v parlamentu na konci prosince prosadila změnu sazeb oproti schválenému – sazby mají být podle vlády nadále dvě – a to 15 % a 21 %, oproti současným 14 % a 20 %, což zvyšuje průměrnou sazbu asi na 19 %.

Tentokrát je ale šance, že to vládě nevyjde. Tentokrát má prezident jedinečnou šanci zákon účinně vetovat, protože sněmovna jej nestihne přehlasovat před účinností původního zákona.

Jako občan tedy očekávám, že od 1. ledna bude sazba daně 17.5 % místo dnešních 14 %, resp. 20 %. Potraviny a léky zatížené nižší sazbou tak zdraží od ledna o 3 % a ostatní věci a služby zlevní o 2 %. Nemám radost ze zvyšování daní, ale jedna sazba 17,5 % je stále lepší než dvě sazby 15 a 21 % a zdražení všeho o procento. Přeju si, aby prezident zákon o DPH poslancům vrátil, ať si klidně Kalousek s Nečasem zuří.

Petr Mach je předsedou Svobodných. Vyučuje ekonomii na VŠEM a VŠFS