Vláda na svém zasedání 11. května schválila nový program na pomoc malým a středním podnikatelům. Vymysleli dotační program „Inostart“, (zřejmě od slov „inovace“ a „nastartovat“). Program má zajistit, aby banky ochotněji půjčovaly peníze podnikatelům na jejich projekty.

Banky jim totiž až příliš často nechtějí půjčovat, protože jsou pro ně jejich podnikatelské plány příliš odvážné,“ vysvětlil ministr Kocourek důvod nového plánu Ministerstva průmslu a obchodu.

Celkem má být na program použito 200 milionů korun. Stát má vybrat jednu banku, která bude „zaručené“ úvěry poskytovat. Jiná státní instituce, Českomoravská záruční a rozvojová banka má za úvěry ručit. Nárok mají mít ti, kdo budou žádat o úvěr do 15 milionů korun, a to jen z olomouckého a moravskoslezského kraje.

Úředníci a politici to možná myslí dobře. Nejnovější program ministerstva ale může skončit krachem tak jako mnoho podobných státních plánů v minulosti. Je to jen další plýtvání penězi daňových poplatníků.

Takhle začala finanční krize

Přesně takto – zaručováním úvěrů – totiž začala nedávná finanční krize v Americe. Stát se zaručoval za úvěry, protože chtěl zpřístupnit úvěry více lidem. Jenže banky tím pádem přestaly posuzovat dlužníky podle jejich schopnosti splácet a dávaly úvěr prakticky každému. Bylo jen otázkou času, kdy začalo přibývat nesplácených úvěrů. Banky pak začaly krachovat, lidem se znehodnotily úspory v bankovních fondech a stát se zadlužil.

Naše vláda místo aby se ponaučila, že takovéto zasahování státu do ekonomiky je zhoubné, vymýšlí další podobné programy, které nakonec zaplatí všichni daňoví poplatníci.

Problém leží jinde

Důvod, proč jsou pro podnikatele úvěry stále hůře dostupné, je jiný. Banky, místo aby půjčovaly peníze od střadatelů podnikatelům, je půjčují vládě. Vláda se každý rok více a více zadlužuje a pro banky je jednodušší kupovat vládní dluhopisy než posuzovat žádosti podnikatelů o úvěry.

Existuje tedy jediný recept, jak zvýšit dostupnost úvěrů pro podnikatele: Vláda musí přestat hospodařit na dluh. Pak zbyde v bankách více peněz na podnikatelské projekty. Místo nových a nových vládních dotačních programů by bylo lepší celé Ministerstvo průmyslu a obchodu zrušit, jeho úředníky propustit a přestat naši zemi zadlužovat.

Kdo to platí?

Náklady záruk za úvěry platí švýcarský a český daňový poplatník. Švýcarská konfederace ve složitém jednání s Evropskou unií o volném obchodu mezi EU a Švýcarskem před pěti lety souhlasila formou memoranda s platbou jedné miliardy švýcarských franků během deseti let ve prospěch nových států EU na projekty preferované Evropskou unií (26. listopadu 2006 to těsnou většinou posvětili voliči v referendu). Z celkové sumy má do ČR jít 109,78 milionu franků (konkrétně do kraje Moravskoslezského a Olomouckého), z čehož má 10 milionů franků (cca 200 milionů korun) na „financování malých a středních podniků“.

K tomu je třeba říct dvě důležité poznámky. 1) Požadování platby od Švýcarska za volný obchod bylo od EU samo o sobě nemorální. Jednalo se v podstatě o výpalné. 2) U nás jsou švýcarské peníze použity vyloženě škodlivým způsobem. Lepší by bylo je Švýcarům nechat.  

Milí švýcarští daňoví poplatníci, neměli jste se nechat Evropskou unií takto vydírat. Pokud se chlácholíte tím, že vaše peníze aspoň pomáhají ubohým východoevropanům, pak vám na to říkám: Vaše peníze ubohým východoevropanům škodí.

Petr Mach je ekonom a předseda Strany svobodných občanů