Tak EU tvrdí (viz článek HN), že Praha je šestým nejbohatším regionem v EU.

Podle Eurostatu průměrný HDP obyvatele Prahy dosahuje 172 % průměru EU, zatímco průměrný HDP obyvatele Berlína dosahuje 99 % HDP EU.

Někoho to může naplňovat radostí, někoho pochybností, většině lidí je to předpokládám uplně jedno. Následující řádky jsou tedy pro ty, kteří si říkají, že ta statistika je nějaká divná.

Kouzla s čísly

Když Eurostat tvrdí, že Praha je šestým nejbohatším regionem v EU, rozhodně to neznamená, že by na tom Pražáci byli lépe než obyvatelé Vídně nebo Stockholmu. Ve skutečnosti samozřejmě Rakušani i Švédi jsou bohatší a žijou si lépe. Nestal se zázrak. Jde jen o statistiku.

Trik je v tom, že takzvaný HDP (hrubý domácí produkt) zahrnuje nejen mzdy, ale i zisky firem, které mají v dané oblasti sídlo. Region Praha zahrnuje 1,2 milionu lidí, zatímco region Berlín zahrnuje 3,4 milionu lidí. Veliké zisky firem tak evropští úředníci v případě Prahy vydělili menším číslem a vyšli jsme jim tudíž bohatí. Hurá.

K čemu to je?

Evropská statistika je v podstatě nesmyslná a o životní úrovni mnoho nevypovídá. K čemu tedy je? Slouží Evropské unii, která podle ní přerozděluje strukturální dotace. Když nás zařadili mezi bohaté, chtěli tím říct, že Praha nedostane žádné dotace ze strukturálních fondů a že budeme do Bruselu jenom platit. Zatímco Berlín - ten bude strukturální dotace čerpat.

Jak vědí experti na čerpání dotací (a že je jich stále více) pojem „region“ dle EU není totéž jako náš kraj. EU nás rozdělila na jiné regiony – říká jim NUTS („Nomenklatura územních jednotek pro účely statistiky“). Klíčem k dotacím je tedy prolobbovat si u EU velké NUTS. Třeba jako Maďaři. Ti do regionu Budapešť pro účely NUTS zahrnuli i vidiék – aby čítal 3 miliony lidí. To hned Budapešťan vychází statisticky chudší a má nárok na eurodotace.

Ponaučení

Jaké ponaučení z toho plyne skeptikovi?

Statistice nevěřit. Vymanit se ze systému evropského přerozdělování - do Bruselu nic neplatit (snížit daně) a o žádné dotace nežádat. Vstoupit třeba do EFTA. A zrušit statistický úřad (většina jeho dat je na nic).

Petr Mach je ekonom a předseda Svobodných.