V Řecku je minimální mzda 21 560 korun (862,82 eura) na měsíc. Zaměstnat někoho za míň je ilegální. Představme si Řeka, který přišel o práci. Řekněme, že by jej někdo chtěl zaměstnat za 800 eur (20 tisíc korun) za měsíc. Nemůže to udělat. Dostal by pokutu a přišel by o živnostenské oprávnění. Lze se divit, že míra nezaměstnanosti je v Řecku 18 %?

Jsou země, kde zákon žádnou minimální mzdu nenařizuje. Třeba Švýcarsko, Rakousko, Černá Hora, Finsko, Švédsko, Island, Norsko, Kypr, Itálie, Dánsko, Makedonie… Lidé zde mají právo domluvit se ve svobodné smlouvě na mzdě, jaká oběma stranám smlouvy vyhovuje.

Minimální mzdu v ČR je třeba zrušit, ne zvýšit

České republice je minimální mzda 8000 Kč za měsíc, což je na úrovni třetiny průměrné mzdy. Není tedy mnoho lidí, kterým by minimální mzda bránila v nalezení práce. Přesto každé zvýšení i této relativně nízké minimální mzdy připravuje o možnost pracovat ty nejméně zkušené a nejméně kvalifikované. Většinou se to týká Romů.

Nyní chce ministerstvo práce a sociálních věcí těmto lidem ublížit ještě více – zvýšením minimální mzdy na 8500 korun měsíčně. Zaměstnat někoho za 50 korun na hodinu bude ilegální. Zvýší se pravděpodobnost, že si na vykopání příkopu pronajmete raději malý bagr než partu kopáčů, kteří by si rádi vydělali peníze. Čím vyšší je minimální mzda, tím více bude lidí, které se nevyplatí zaměstnat.

Většiny čtenářů tohoto článku se zvýšení minimální mzdy z 8000 na 8500 korun asi bezprostředně nedotkne. Dotkne se to ale všech studentů středních škol, kteří by chtěli vzít odpovědnost do svých rukou a vydělat si svoje první peníze na brigádě. Tyto studentské brigády budou kvůli zvýšení minimální mzdy méně dostupné.

Dotkne se to také mnoha Romů: těch, kteří by rádi pracovali, a kteří ať již v důsledku nedokončeného vzdělání, jazykové bariéry či v důsledku nedůvěry, která vůči nim panuje, nedokážou najít lépe placenou práci. Vláda jim vzkazuje, že práce za 50 korun za hodinu nestojí za nic. Ať jdou raději žádat o sociální dávky. Že nemá cenu snažit se o živobytí vlastní přičinlivostí.

Minimální mzdu je potřeba zrušit. Jestli ji mají v Řecku, je to jejich věc. Je mi líto obyčejných Slováků, jejichž premiérka Radičová se raději spojila s Ficem a obětovala vládu se Sulíkem, jen aby mohla zvýšit záruky na krachující státy eurozóny, které si žijí nad poměry.

Nám českým občanům do řecké minimální mzdy naštěstí nic není. Z českého právního řádu je ale potřeba tento škodlivý kousek socialismu odstranit. Jestli ministr Drábek na vládě zvýšení minimální mzdy navrhne, najde se aspoň jeden člen vlády, který by mu oponoval? Spíš ne. A zrušení minimální mzdy rozhodně od této vlády čekat nemůžeme.

Až jednou minimální mzdu zrušíme, pomůžeme tisícům lidí najít práci a vlastní hrdost.

Petr Mach je ekonom a předseda Strany svobodných občanů